Turf Fx TurfX(Starter): Turfx Starter is een product gebaseerd op de originele Turfx en bevat speciaal geselecteerde spoorelementen die van cruciaal belang zijn voor de groei aan het begin van het groeiseizoen. Turfx Starter is makkelijk opneembaar en bevat geen overtollige residuen in de samenstelling.

TurfX(PE): Turfx Plant Extract bevat speciaal geselecteerde extracten uit planten geëxtraheerd. TurfX(PE) bevat saponine wat onder andere het gras beschermt tegen bacteriën en schimmels en tegen insectenvraat.

TurfX: TurfX s een speciaal geselecteerd mengsel bestaande uit Koolstof en Stiksof verbindingen, die als “drager” dient voor Humuszuur, Fulvinezuur en Aminozuren. TurfX werkt als volgt: Door toediening van TurfX vindt een biologische reactie in de bodem plaats waardoor zuurstof vrij komt in de bodem, waardoor de bodem activiteit van de micro organismen aanzienlijk toeneemt. Doordat de micro organismen actiever worden zal er (dood) organisch materiaal (vilt of thatch) worden omgezet In anorganische stof. Anorganische stof is voor de plant opneembaar, door de afbraak van (dode) organische stof komen er meerdere soorten elementen vrij die voor een plant van levensbelang zijn.

Voor behandeling met TurfX

Voor behandeling met TurfX

Wat een regenworm doet met de bodem wordt ook door de micro organismen gedaan. De regenworm is een structuur verbeteraar, dus door de activiteit van de regenworm treedt er een structuur verbeteringsproces op, die te vergelijken is met het structuur verbeteringsproces veroorzaakt door de micro organismen, na het toedienen van TurfX. Met als groot verschil dat de methode van structuur verbeteren door de regenworm grof is. De micro organismen veroorzaken een veel fijnere structuur verandering (verbetering), waardoor de bodem veel meer capaciteit heeft om water en voedingstoffen vast te houden. Er ontstaat een grotere buffer capaciteit. Door het verbeteren van de structuur is er tevens ook een betere verbinding tussen de toplaag en de onderlaag van de bodem, waardoor de beworteling een veel grotere zone heeft om aan water te komen. Dit is ook de reden dat men minder water hoeft te gebruiken om de grasplant gezond te houden, waardoor het ontstaan van vilt ook kleiner zal worden. Elke greenkeeper kent het effect: te veel beregenen is één van de redenen van viltopbouw.

Na behandeling met TurfX

Na behandeling met TurfX

Doordat de structuur van het organische materiaal wordt veranderd door de micro organismen, zal er minder uitspoeling van nutriënten uit de bodem plaatsvinden. Dit is zeker voor de uitspoeling van Kalium heel belangrijk. Kalium is namelijk heel erg goed oplosbaar en dus heel erg gevoelig voor uitspoeling. Kalium is de transportband van een plant. Door de aanwezigheid van kalium kunnen er meerdere nutriënten door de plant worden getransporteerd. Kalium (potassium) zorgt er ook voor dat de huidmondjes (leaf stomata) goed kunnen openen en sluiten. Vooral het sluiten is belangrijk, want via de huidmondjes komen de meeste ziektekiemen de plant binnen (vooral schimmel ziektes). Omdat er minder kalium uitspoelt, is de plant gezonder en sterker waardoor de plant beter resistent is tegen ziektes en gebreken. Dit is één van de redenen waarom grasplanten, die met TurfX zijn behandeld, minder ziektes en gebreken vertonen. De voordelen, bij het gebruik van TurfX:

  1. Minder uitspoeling van nutriënten (voedingsstoffen)
  2. Besparing van kunstmest door minder uitspoeling
  3. Plant wordt resistenter voor ziektes
  4. Plant heeft minder snel last van gebrek aan voedingstoffen-elementen.
  5. De bodem krijgt een betere structuur door verbeterde activiteit  van het bodemleven
  6. Grotere buffercapaciteit van de bodem, dus minder water gebruik
  7. Grasmat kan beter tegen “Dy Patch”, of droge plekken.
  8. Minder mechanische verwijdering van Vilt waardoor de baan langer goed bespeelbaar is. Dus meer greenfees, minder last van gaten en scheuren op de baan door verticuteren, beluchten, etc.
  9. Natuurlijke bemesting door het omzetten van (dode) Organisch materiaal in anorganisch materiaal, biologisch stimulans.
  10. TurfX is biologisch afbreekbaar, niet giftig, niet vluchtig, pH neutraal en bevat geen bacteriën of enzymen.

TOEPASSING – Toepassen vanaf een bodemtemperatuur van 10˚C, wanneer activiteit van micro-organismen verwacht mag worden. – Goed schudden voor gebruik. – TurfX kan gecombineerd worden toegepast met een groot aantal andere middelen, vraag hierbij om advies. – Eénmaal per groeiseizoen middels een spuit aanbrengen. – Product bewaren bij minimaal 5˚C. DOSERING GREENS – 20 liter TurfX op 600 liter water per hectare. DOSERING FAIRWAYS, TEES EN SPORTVELDEN – 10 liter TurfX op 600 liter water per hectare.